KENNEDY SELSKABET
Selskabets formål er at holde John F. og Robert F. Kennedys inspiration
og livssyn levende, så deres gode ord kan blive omsat til gode handlinger.

MÆND AF MOD PRISEN, 1997



For 1997 har Kennedy Selskabet besluttet, at "Mænd af Mod"- prisen skal tildeles nobelprismodtager, Aung San Suu Kyi i Burma for sit mod til at følge arven op efter sin far. Hun er et stort eksempel for folk i hele verden i civilcourage - forpligtet på menneskerettighederne.
Efter John F. Kennedys ord i sin bog "Mænd af Mod" har hun gjort sin pligt "...trods personlige følger, trods hindringer og farer og tryk."
Støttet af sin familie har hun fulgt John F. Kennedys udfordring i 1961:
"Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig.
Spørg, hvad du kan gøre for dit land."
Da Aung San Suu Kyi tog til Burma i 1988 for at se til sin mor, forpligtede hun sig selv - i henhold til Abraham Lincolns ord - til at fordre "en regering af folket, ved folket og for folket."
Ved at fordre frihed og forsoning ved ikke-voldelige midler har hun vist et mod, der svarer til Mahatma Gandhis og Martin Luther Kings.
I sit budskab til NGO-Forum ved FN's konference for kvinder i Bejing den 31. august 1995 identificerede hun en virkelig sammenhæng mellem sikkerhed og fred, da hun udtalte:"Usikre mennesker bliver let intolerante, og deres intolerance udløser kræfter, der kan true andres sikkerhed. Og hvor der er usikkerhed, kan der ikke opnås varig fred."
I et TV-program, 1996 ved John Pilger "Inside Burma" sagde hun modigt: "Hvis sekretæren i det lokale SLORC (State Law and Order Restoration Council) kan give sine folk ordre til at nedskyde personer uden nogen virkelig grund, betyder det, at der er noget meget alvorligt i vejen med systemet." Hendes og hendes folks mandat til - siden valget i 1990 - at genoprette demokrati i Burma genkalder ordene af hendes landsmand,
U Thant, der - som FN's generalsekretær - udtalte i Sverige i 1962:
"Hvis FN skal opretholde et styre grundet på lov, må nationerne akceptere afståelsen af truslen om og brugen af magt som politisk middel."
Som Robert F. Kennedy sagde det tilsvarende i 1961: "I De Forenede Nationer stræber vi efter et styre baseret på lov i stedet for på magt."
I et interview i 1996 med Christian Balslev-Olesen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp udfordrede Aung San Suu Kyi alle kristne med ordene: "En sand kristen frygter kun Guds vrede og ingen andens."
Hun udfordrede også alle, som er forpligtet på menneskerettighederne, i sin kommentar til den danske forfatter Herbert Pundik i 1996:
"Vore venner skal spørge: Hvad kan vi gøre.
I stedet for at spørge: Hvad gør de andre."