Mænd af Mod prisen, 2011

Kennedy Selskabet har besluttet at tildele for året 2011 Mænd af Mod Prisen - John F. Kennedys bog: ”Mænd af Mod” - til Somaly Mam, Cambodja, baseret på denne begrundelse: For hendes mod til at overleve et liv som barn og ung pige med voldsomme inhumane forhold. Hun redegør for det i sin bog ”En kvindes pris.”  For hendes mod til at omsætte, hvad hun har stået igennem, til gode handlinger for mange andre, som hun tilegnede sin bog, udgivet i Frankrig, 2005 ”til de tusinder af små piger som er solgt til prostitution hvert år.”


Hun fort æller i sin bog: ”Før jeg blev fem var landet blevet tæppebombet af amerikanerne.” Hun fortæller også ud fra sine erfaringer - i et ærligt mod: ”Jeg hader ægteskabet. Det sætter kvinder i fængsel. På sin bryllupsdag adlyder pigen sine forældre, og når ceremonien er forbi, bliver hun voldtaget.” Men hun har også haft mod til at bringe fra sin kultur, at det chokerede hende at høre en franskmand tale. ”Hvordan kunne han sige ”jeg vil blæse på” til sin egen mor? I Cambodja, lige meget hvor gammel du er, tier man stille over for sine forældre og viser dem altid respekt.”
I respekt for sin far, fortæller hun os. Han talte aldrig om prostitution, men sagde de vise ord: ”Hvad I har erfaret er langt mere værd end guld. Hvis du har et hus, kan det brænde ned. Alle former for ejendele kan mistes, men jeres erfaring er jeres for altid. Hold fast på den og find en måde at bruge den på.” De sidste ord i hendes bog er: ”Folk spørger mig, hvordan kan jeg klare at blive ved med at gøre, hvad jeg gør. Det skal jeg fortælle. Det hæslige, der er blevet gjort imod mig, driver mig frem. Er der nogen anden måde at fordrive det på?” Det er efter apostlen Paulus ord, Rom. 12,17: ”Gengæld ingen ondt med ondt; tænk på, hvad der er rigtigt over for alle mennesker.”
Som præsident Kennedys ord, 1961. Vi er ”uvillige til at bevidne eller tillade en langsom tilintetgørelse af de menneskerettigheder, denne nation altid har været forpligtet af, og som vi er forpligtet af i dag i vort eget land og verden rundt.”
Som Jacqueline Kennedys ord, 1964: ”John Kennedy troede så stærkt på… at én person kan betyde en forskel - og at hver eneste skulle gøre forsøget.”
Som Robert F. Kennedys ord, at den største sejr af alle er: Sejren over krigen. Som han skrev det i 1967 i sin bog ”En bedre verden.” : ”Skydevåben og bomber kan ikke fylde tomme maver eller uddanne børn, så lidt som de kan opbygge hjem eller helbrede de syge. Men det er med disse mål for øje, at mennesker opretter og adlyder regeringer.” -  Somaly Mam slutter den danske udgave af sin bog, 2009: 
”Jeg tror fuldt og fast på, at kærlighed er svaret, og at den kan hele selv de dybeste, usynlige sår. ærligheden kan hele, kærligheden kan trøste, kærligheden kan styrke, og ja, kærlighed kan gøre en forskel.”