Mænd af Mod prisen, 2012

Kennedy Selskabet har indstillet Mænd af Mod Prisen for året 2012 - John F. Kennedys bog: ”Mænd af Mod”
- til statsminister Jens Stoltenberg for sit mod til at kæmpe for demokratiet og for de menneskelige værdier.  

Efter terrorangrebet i Norge i 2011 udtalte han den 24. juli i Oslo Domkirke:
”Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier.
Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.”Disse ord var et modspil til den fortielse og falskhed, der førte til fuldbyrdet terror.  Ordene viste mod til ikke at falde i hadets grøft og til ikke at fortsætte i en ond cirkel, hvor terrorens krig fører til krigens terror. Ordene blev en udfordring til alle til ansvar for at forebygge terror, for våbensalg og for at forebygge krig.

I tragedien satte Jens Stoltenberg ord på modet og henviste til at holde fast i det:
”Ingen har sagt de finere enn en jenta, som blev intervjuet av CNN: ”Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.”
Ved en begravelse af to af ofrene for tragedien sagde han få dage derefter i en moské: ”Vi skal være ét fællesskab på tværs af religion, etnicitet, køn og rang.”

I bogen ”Jens og Thorvald Stoltenberg. Samtaler,” 2009, fortæller Jens Stoltenberg:
”Den første gangen jeg kom inn i politikken, skjedde det mye gennem Camilla, storesøsteren min, og Vietnam. Det bunnet i stærk idealisme – og innbitt motstand mot USA’s krigsføring i Vietnam.” Tillige, det er ”samspillet, forene flere hensyn… som gjør ting spennende, men samtidig ganske vanskelige.” Og om at være i politik: ”Det er det å ha noen mål, noen visjoner, noen verdier, og så styre etter dem.”

De ord om hans forhold til politik svarer til Robert F. Kennedys ord, som han skrev mod Vietnam-krigen i 1967 i sin bog ”En bedre verden.” ”Skydevåben og bomber kan ikke fylde tomme maver eller uddanne børn, så lidt som de kan opbygge hjem eller helbrede de syge. Men det er med disse mål for øje, at mennesker opretter og adlyder regeringer.” Ligesom de svarer til Robert F. Kennedys ord den 1. juni 1968, hvor han appellerede til, at ”vinde den største sejr af alle: Sejren over krigen.” ”Ingen kan true os til tavshed med bomber og skyderier” er hans tilsvarende ord.
 
Jens Stoltenberg har i mange år vist sig som en markant forkæmper for bevarelse af regnskoven og for hele verdens klima. Han har, som sin forgænger Gro Harlem Brundtland, markeret sig internationalt for en fremsynet klimapolitik, og deltog som sådan i klimakonferencen i Mexico, 2010. Han har i sin tid som statsminister stået for at udvikle et godt naboskab i Nordnorge mellem det russiske og det norske folk.

Efter rapporten om den 22. juli 2011 har Jens Stoltenberg vedkendt sig sit ansvar og er levet op til Robert F. Kennedys ord om modet til at erkende fejl for at rette dem.