Vore grunde til at give Mænd af Mod-prisen, 2007
til ærkebiskop, nobel-prisvinder Desmond Tutu

Tale af Svend Aage Nielsen, Toreby i den danske kirke i London.

Deres excellencer. Kære ærkebiskop, nobel- og noble prisvinder Desmond Mpilo Tutu.
Deres excellence (ambassadøren) Vi takker for den varme velkomst til os. Vi er taknemlig for, at Den danske Ambassade og Den danske Kirke har aftalt at lade denne lykkelige prisoverrækkelses-ceremoni finde sted her i Den danske Kirke.
Vi er meget taknemlige for det svar, som du ærkebiskop Desmond Tutu sendte os, da du skrev:
”Jeg har for nylig modtaget jeres kommunikation. Tak for det alt sammen. Jeg er forbløffet og overvældet. Jeg er ydmyg og beæret og lykkelig over at acceptere prisen. Jeg ser frem til at høre fra jer. Gud velsigne jer. Desmond Tutu.”
Vi tænker på, at dine ord gengiver dyb respekt for John og Robert F. Kennedys gode ord og handlinger. Sådan som det er vores intention med formålet for Kennedy Selskabet.
Så vi er også ydmyge, beæret og lykkelige for din accept af prisen, og vi har lært at være lige så forbløffet.
Vi er lykkelige for at give vore grunde for prisen til dig. Vi gør det med dyb respekt for dit mod gennem årtier. Og vi er enige med John Allens biografi om dig, hvori han opsummerer, at din vision for forsoning kan være den største gave fra dig til kommende generationer.
Din tro på Gud er inklusiv – sådan som bønnen Fadervor – for hele menneskeheden.
For dig kommer menneskets rettigheder – just som præsident John F. Kennedy udtalte det – ikke efter statens for godt befindende – ”men fra Guds hånd.” Én Gud betyder den samme Gud til alle verdens borgere. At bede ”Fadervor” betyder at være i én familie i ét søster- og broderskab for alle.
- Din resultater i ”Sandheds- og Forsoningskommissionen” og i din bog ”Ingen fremtid uden tilgivelse” sender et meget bedre signal end det, der blev sendt af ”Nürnberg Processen” efter 2. verdenskrig.
I bogen ”Mænd af Mod” har John F. Kennedy et kapitel om modet hos den amerikanske senator Robert Taft. Han udfordrede Nürnberg Processen, og han kaldte den ”Sejrherrernes proces mod de besejrede.”
Det er ikke sandheden om dit formandskab for ”Sandheds- og Forsoningskommissionen.” Da dens rapport blev præsenteret fordømte den forbrydelser begået af begge sider.
Vi mangler en sådan lige retfærdighed fra begge sider i verdenskrigene. Vi har behov for en definition på terror som bevidste angreb på civile. Sejren retfærdiggør ikke alle midler.
”Sandheds- og Forsoningskommissionen” udviklede en verdensomspændende inspiration.
- Vi takker dig også for modet til at kalde det ”obskønt” at bruge ”mængder til budgetter til død og destruktion.” Just som senator Robert F. Kennedy erkendte det i sin opposition til krigen i Vietnam: ”Skydevåben og kanoner kan ikke fylde slunkne maver eller opdrage børn, så lidt som de kan bygge boliger eller helbrede de syge. Men det er med disse mål for øje, at mennesker opretter og adlyder regeringer.”
Dine modige principper er så uhyre fornødne i dette nye årtusinde. Derfor har vi nu placeret hele vores prisbegrundelse til dig på vores hjemmeside under Priser/Awards på www.kennedysociety.dk
Det er virkeligt en stor glæde og en stor ære for os i dag at give dig ”Mænd af Mod – prisen” John F. Kennedys bog: ”Mænd af Mod.”